HARMONIE / PANORAMA

TWEE HARMONIËEN


Het museum vertelt niet alleen het verhaal van het stift Thorn. U stapt ook in de muziekgeschiedenis. Thorn bracht twee harmonieën voort die het muzikale wereldpodium domineren, ontdekt u objecten uit de oudheid en maakt u kennis met de vele kunstenaars die in Thorn woonden en werkten. 

De Kerkelijke Harmonie (Geiten)De Koninklijke Harmonie (Bokken)TOPATTRACTIE IN HET MUSEUM


Een bijzonder object is Panorama Thorn : de handgemaakte driedimensionale weergave van het witte stadje, gemaakt van 1977 tot 1985, op een schaal van 1:100.

Het museum beschikt over geavanceerde audioapparatuur en een interactief Tijd-venster. En altijd is er een actuele wisseltentoonstelling die het verhaal van Thorn uitdiept. Voor de kinderen zijn er educatieve activiteiten en speurtochten.


HET PANORAMA THORN


(Thorn op een schaal van 1:100) 

Van 1977 tot 1985 werkte Frans van den Berg, samen met de maquettebouwer Theo van der Linden aan het Panorama Thorn. Dat is een vijf meter groot driedimensionaal portret van de kern van het stadje Thorn, waarin de sfeer van dit juweel is gevangen in het magere licht van een bewolkte herstdag. In de tuintjes staat prei, spruitjes en zo. Thorn werd zeer minitieus opgemeten en vastgelegd. Waar ergens een fiets stond, is die in het Panorma terug te vinden, net zoals een omgevallen emmer of een ladder tegen de muur. Maar mensen en dieren zijn er niet op te zien. De kunstenaar wilde de ziel van het stadje vangen, puur en ongestoord. De gemeente liet een loods verbouwen voor de presentatie van het Panorama. Daar had Frans van den Berg een scenario voor ontworpen. Het Panorama werd met wisselende belichting getoond op een draaiend plateau dat ook nog kon stijgen en dalen. Toen na enkele jaren het Panorama verhuisde naar het Gemeentemuseum en de sfeer van de presentatie wijzigde, weigerde de kunstenaar zijn werk te bezoeken.


VIDEO PANORAMA THORNMEER INFO


Het panorama is gemaakt door Frans van den Berg (1919-1989) en Theo van der Linden (1929-2005).
- Gemaakt van: Abachi, karton, multiplex, acrylverf, ijzerdraad en tule
- Schaal van 1:100
- Periode :1977-1985

Bezoek ons via:

Deel onze website via:

Vorige