BLIEVE VERTELLE

Blieve Vertèlle


"Vrijheid is niet vanzelfsprekend.
  Daarom blijven wij de verhalen vertellen."


In 2019-2020 herdenkt Thorn haar bevrijding 75 Jaar na de Tweede Wereldoorlog. De oorlog begon hier pas echt ná de bevrijding toen het witte stadje in de vuurlinies kwam te liggen.

In het museum vertellen twaalf mannen en vrouwen uit Thorn hoe zij de bevrijding hebben beleefd. Anno 2019 zijn ze vaak al ruim de tachtig gepasseerd, maar toen Thorn in 1944 werd bevrijd waren ze nog kind. Het zijn persoonlijke verhalen met een lach en een traan. Verhalen waarvan ze vinden dat je ze moet ‘Blieve vertèlle’.

Kinderen uit onze grensregio laten aan de hand van werkstukken met als onderwerp ‘Vrijheid 2019’ zien hoe zij hun vrijheid anno nu beleven. Deze beeldcollages, schilderijen en sculpturen worden in het museum geëxposeerd. In het museum is hiervoor een aparte ruimte ingericht. Een deskundige jury kiest de drie meest originele kunstwerken. Hieraan is een prijs verbonden.

De buitententoonstelling bestaat uit een wandelroute en neemt u mee langs plekken en gebeurtenissen die het verhaal vertellen van onze burgers en onze bevrijders de Brigade Piron in 1944. Vrijheid is niet vanzelfsprekend daarom blijven we de verhalen vertellen.

De expositie "Blieve Vertèlle" is te zien vanaf 22 september 2019 tot en met zondag 16 augustus 2020.

Museumkaarthouders ontvangen het mooie BLIEVE VERTELLE magazine t.w.v. 5 euro gratis (zolang de voorraad strekt).


Deze tentoonstelling is gerealiseerd met financiële ondersteuning van de gemeente Maasgouw, de Rabobank, de stichting Perenniter en donaties van bedrijven en particulieren uit Thorn.


Programma 22 september:


11:00 uur - Kerkberg: Optreden Jeugdharmonie St. Michael.

12:00 uur - Kerk: Opening tentoonstelling 'Blieve vertèlle' in museum "Het Land van Thorn". Bijzondere verhalen over de bevrijding van Thorn, verteld door mensen uit Thoear die het zelf hebben meegemaakt.

Een buitententoonstelling bestaande uit een wandeling door de historische kern van Thorn aan de hand van een routekaartje. De route neemt je mee naar plekken, die het verhaal vertellen van de burgers van Thorn en de bevrijders, de Brigade Piron, in 1944. Met foto's en korte verklarende teksten worden de gebeurtenissen op informatieborden zichtbaar gemaakt.

13.30 en 15.30 uur - Museum: toneelstuk "Schimmen" (Schimmen is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Historisch Spel Thorn en Applaus) door toneelvereniging Applaus.

14.30 uur - Wijngaard:
Aankomst en spectaculaire presentatie rallyrijders. Deze groep heeft de exacte route van Brigade Piron gevolgd. (Zie ook Kinetic Therapy Rally).

16.30 en 17.30 uur - Kerkberg:
Reünieorkest Limburgse jagers.

19.00 uur - Kerkberg:
optreden van de Big Band van de Koninklijke Harmonie Thorn o.l.v. Guus Dohmen. Zij speelt een bewerking van de Notenkrakerssuite en 3 werken in Glenn Miller stijl.

Gedurende de dag:

- Wijngaard: Film op een groot scherm.
- Hoogstraat: Wijnterras Buurt De Pomp i.s.m. café de Zonnewijzer en Wijngoed Thorn.
- Historische kern: Gezellig eten en drinken op de terrassen van de Thornse Horeca.

Bezoek ons via:

Deel onze website via:

Vorige